Welke vorm van ADHD of ADD heb ik?

Welke AD(H)D heb jij?

Iedereen kent tegenwoordig wel iemand met AD(H)D en hoe ouder je wordt, hoe meer vriendinnen er met AD(H)D bijkomen. Na een jarenlange haat-liefde verhouding met de diagnose drift die met name onder kinderen gevoerd lijkt te worden, juich ik het aantal toenemende diagnoses onder vrouwen inmiddels enorm toe. Het belangrijkste is natuurlijk dat iedereen die zich in de kenmerken herkent beter voor zichzelf leert te zorgen.

Eindelijk, maar dan ook echt eindelijk is er nu ook oog en aandacht voor de veelal enorme ambitieuze Vrouwen met AD(H)D.

De dromerige hardwerkende meisjes van vroeger blijken wel degelijk onrustige volle hoofden te hebben en de drukke meisjes van toen zijn geen probleem maar de grondleggers van de meest succesvolle ideeën en bedrijven. Niet voor niks zijn juist die meisjes van toen de laatste jaren vaak na een burn-out of kind met AD(H)D alsnog gediagnosticeerd. Vroeger werden deze hardwerkende meisjes er simpelweg niet tussen uitgepikt met typisch AD(H)D-gedrag dat vooral bij jongens werd gezien. Steeds vaker wordt het alsnog erkent en valt de puzzel na jarenlang worstelen met jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen.

De drie soorten ADHD types

De hele mikmak aan wat voorheen ADD en ADHD was valt sinds 2013 allemaal onder de noemer ADHD en zijn onderverdeeld in drie types. Wat mij betreft hadden ze het gewoon bij het oude gehouden, want dit moderne jasje verdient een toelichting:

  1. ADHD-I (Inattentive): je overdenkt situaties heel grondig en vaak eindeloos lang, je vriendinnen noemen je ook wel de piekerkoningin. Je bent een echte dagdromer en zit vaak in je eigen wereld. Je hebt een korte termijn geheugen waar je u tegen zegt en daarom wordt jouw chaotische brein soms tijdelijk even zichtbaar en kan je zelfs wat hyper overkomen. Veel vaker dan dat raast het vooral alleen in je hoofd en ben je voor de buitenwereld die rustige vrouw die altijd alles goed op orde heeft. Je vind het moeilijk om je emoties te uiten en hebt meer behoefte aan slaap dan andere mensen in jouw omgeving. Dit heette vroeger ADD, Attention Deficit Disorder en zit letterlijk ‘in’ je hoofd.
  2. ADHD-H (Hyperactive/Impulsive):je kan vijf kwartier in een uur lullen, springt van de hak op de tak, je woonkamer opruimen doe je het liefste na 22.00 en vroeg naar bed is niks voor jou. Je bent vaak luid aanwezig en hebt je met regelmaat teveel gevoeld. Je bent of was op z’n zachts gezegd nogal druk. Je bent impulsief en hebt een kast vol schoenen, boeken en een hoofd vol goede ideeën. Je zit het liefste op het puntje van je stoel en hebt dingen al gezegd voordat je erover na hebt gedacht. Dit heette vroeger ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ook wel ADHD met de H genoemd en zit naast je hoofd ook in je armen en benen ;-).
  3. ADHD-C (Combined): je hebt kenmerken van allebei de andere soorten. En dat hebben verreweg de meeste vrouwen met ADHD. Het ene moment rock jij hem helemaal tot in de late uurtjes en het andere moment kan je ontzettend in je hoofd zitten en lukt het prima om je koppie erbij te houden. Je bent of chronisch te laat of altijd veel te vroeg. Een echte middenweg is er niet. Het is het een of het ander. Kenmerkend voor jou kan zijn dat je lange tijd onder je niveau hebt gepresteerd. Dat kan enerzijds omdat je langere tijd veel van jezelf gevraagd hebt en dat niet hebt kunnen volhouden met je chaotische planning en gebrek aan prioriteiten, anderzijds omdat het te saai was waardoor je traag en afgeleid was en vaak te veel en te lang hebt getwijfeld.

ADHD is de overkoepelende term van alle drie de types. Je zal zien in mijn blogs, cursussen en artikelen dat ik alle termen door elkaar gebruik. Zowel: AD(H)D, ADHD als ADD of (symptomen van) ADHD/ADD. Ik wil namelijk iedereen die ook maar enige vorm van herkenning en erkenning vindt in mijn teksten aanspreken en vooral ook aanmoedigen te zijn wie je bent.

Wat is ADHD?

Over de definities valt nog heel wat discussie te voeren, ondanks dat er al heel wat boeken over AD(H)D zijn geschreven en velen experts zich erover hebben gebogen. In de DSM-5 (2013) wordt gesproken van aandacht deficiëntie-/hyperactiviteit stoornis (ADHD). ADHD wordt in de DSM-5 tot de neurobiologische ontwikkelingsstoornissen gerekend en verwijst naar een hardnekkig patroon van onoplettendheid en/of hyperactiviteit-impulsiviteit dat het dagelijkse functioneren of de ontwikkeling in significante mate belemmert.

Vrij vertaald: ADHD is een aandachtstekortstoornis dat gepaard gaat met overwegend onoplettendheid, impulsiviteit, concentratieproblemen, impulsiviteit en/of rusteloosheid en nog veel meer dan dit. Iedere ADHD-er kent zijn eigen specifieke kenmerken, eigen behoeften en eigen pad. ADHD laat zich niet vangen in een standaard, hokje of ideaal plaatje (hyperlink naar functioneren in een maatschappij die niet werkt zoals jij).

Positieve badass dingen met AD(H)D!

ADHD is óók enorm creatief zijn. Er zijn vele musici, schilders, theatermakers met AD(H)D. AD(H)D is ook heel erg empathisch zijn en je helemaal kunnen inleven is ook echt een kwaliteit. Als AD(H)D-er zijn er maar weinig problemen die niet opgelost kunnen worden. Dat kunnen echt niet veel mensen. Je bent met AD(H)D oplossingsgericht en je kan waanzinnig goed out of the box denken. Je drive bij een voor jou interessant project is enorm. Hyperfocus is een hele handige eigenschap die je in je volwassenheid juist voor je kan inzetten, want tijdens een hyperfocus verzet je gouden bergen.

Naast al het bovenstaande beschik je ook nog eens over humor en een enorme veerkracht.
Want eerlijk is eerlijk, wat maak je veel mee.


Je bent een kei in peptalken geven, omdenken en er (uiteindelijk) echt iets van te maken.

Maar, ik ben nog niet klaar met al jouw gaves benoemen!

De allermooiste en geniaalste kracht van jouw ADHD vind ik je ijzersterke intuïtie. Jouw buikbrein, zoals dat met een mooi woord heet beschikt over een heel scherp gevoel. Eigenlijk weet je precies wat je wilt. Het is dat het hoofdbrein daar nog wel eens een stokje (of 30) tussen wil steken, maar anders had jij het wel geweten! Dat speciale iets, die gave en genialiteit maakt je ontzettend vindingrijk, betrouwbaar en een (h)eerlijk gevoelsmens.

Jij hebt goud (hyperlink naar blog gave, goud, genialiteit) in handen met jouw ADHD!

1 gedachte over “Welke AD(H)D heb jij?”

  1. Pingback: ADHD bij vrouwen - Astrid van Meijeren

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven