Kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen

AD(H)D kent heel wat kenmerken die we als positief kunnen benadrukken. Jij als mens hebt een hele berg kwaliteiten die jij door je brein dat anders werkt nog beter kan inzetten. En dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar voelt dat ook altijd zo?

We vinden het vaak makkelijker om te praten over wat we niet goed doen. We kunnen zo een A4 vol schrijven met alles wat beter of anders zou kunnen. Vaak blijft het A4 met de kwaliteiten een stuk leger. En dat, heeft helemaal niets met AD(H)D te maken. Wat wel met AD(H)D te maken heeft is dat jij meer dan gemiddeld hebt gehoord dat je iets beter niet kan doen, rustiger (aan) moet doen of het toch niet afmaakt. Niet geheel terecht als je nagaat dat jouw kwaliteiten en valkuilen nu eenmaal dunne lijntjes met elkaar hebben en dat dit dus precies de uitdaging is die je hebt en steeds weer opnieuw aangaat. Het gaan zien van je kwaliteiten heeft voor jou als AD(H)D-er een noodzaak. Als AD(H)D-er is jouw glas veelal of kleiner dan die van de rest of zit al halfvol op moment dat je hem gaat vullen. De noodzaak zit hem in dat jouw brein 99 keer kan horen – dat ie het fantastisch doet – en die ene negatieve keer kan zomaar wekenlang dwarszitten zonder een precieze aanleiding. Jouw brein heeft de gave om negativiteit als een spons op te zuigen en daarom is het voor jou extra belangrijk om je kwaliteiten goed te kennen, je valkuilen te bedekken met zachte kussens en je uitdagingen zo uitdagend te maken dat ze ook echt uitdagend blijven. Zoals als eerder gezegd jouw brein, jouw neurotransmitters worden nu eenmaal graag geprikkeld door tempo, actie, geur, kleur en geluid en dat geldt ook voor jouw kwaliteiten. AD(H)D-er heb je een dopamine beloningssysteem die niet zo effectief werkt als bij mensen zonder AD(H)D. Je hebt minder dopaminereceptoren waardoor dopamine, ook wel het feel good hormoon genoemd minder goed aankomt in de hersenen en in je lijf. Hierdoor ervaar je minder snel een gevoel van tevredenheid en ben je minder snel tevreden met wat je doet, en zo ook met de kwaliteiten die je bezit.

Die AD(H)D, dat speciale iets dat is jouw gave. Die gave leren kennen als een kwaliteit gaat je helpen om de donkere kanten van AD(H)D anders vast te houden, lichter te maken vooral en te gaan doen wat het beste bij je past en de meeste energie van krijgt. De vraag is niet of je de kwaliteiten bezit, maar wanneer je die kwaliteiten gaat omarmen en openlijk gaat inzetten.


“Die gave leren kennen als een kwaliteit gaat je helpen om de donkere kanten van AD(H)D anders vast te houden”


Kwaliteiten van AD(H)D-ers over het algemeen:

Creativiteit: out – of – the – box denken, muziek maken, schilderen, te gekke knutsel maken met je kinderen, tafeltenten bouwen, te gekke vakantie accommodaties uitzoeken, je woonkamer in een paar dagen tijd een complete make over geven, toffe cadeaus regelen

Empathie: Enorm inlevingsvermogen en betrokkenheid, je bent de rest net even dat stapje voor, enorme kracht om mensen met elkaar te verbinden

Drive: Je hebt een enorm energie als je geboeid bent door een bepaalde taak, opdracht of activiteit. Je werkt het uit tot in de puntjes en het zal de inhoud en de uitvoering aan niks ontbreken

Probleemoplossend vermogen: Je bent een heuse troubleshooter. Je bent heel goed in het oplossen van problemen van b.v. je vrienden, het werk, de buurt. Je bent flexibel als het gaat om acute situaties en laat alles vallen om je te storten in de oplossing.

Impulsief: Je springt, eenmaal de drempel over, zo in het diepe. Dat is handig als de rest geen stap durft te zetten! Ook zal een idee nooit lang een idee blijven, als jij die YES voelt is het vandaag nog geregeld.

Humor: Je houdt van lachen en/of maakt de rest aan het lachen. En in een goede bui ook het liefst nog lekker luid! Je hebt een goed gevoel voor humor

Intuitie: Je intuitie is ijzersterk. Zo sterk dat je je jezelf wel eens betrapt op een helder weten. Het lijntje tussen jou en de energie van deze wereld staat wagenwijd open. Je doet daarmee je voordeel in benaderde situaties. Jij hebt feilloos door hoe de sfeer is.

Vindingrijk: Naast creatief ben je ook nog eens vindingrijk. Aan ideeën geen gebrek. Je bent net een idee generator en bent daardoor heel vernieuwend en brainstormen is echt jouw ding!

Veerkracht: Je beschikt over een enorme veerkracht. De lat wordt altijd weer keurig terug op zijn plek gelegd en je zal nooit blijven liggen. Hooguit een dag of twee, maar je staat altijd weer op en pakt de draad weer op.

Nu je de kwaliteiten van ADHD hebt gelezen is het aan jou de uitdaging om te voelen welke jij herkent, of welke je nog zou willen toevoegen.

Leer jezelf kennen

Hoe zit het met jouw kwaliteiten? Een mooie, maar moeilijke opdrachten is het kernkwadranten spel. Dat is een vierkant waarin jij jouw kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën tegen over elkaar gaat zetten. Dat geeft inzicht in hoe het een niet zonder het ander kan. Via het internet kan je talloze kernkwadranten testen doen, daag je zelf eens uit door deze te doen en voel hoe die voelt voor jou, waar je herkenning ervaart en waar je weerstand voelt.

Je kan je antwoord hieronder openbaar delen in reacties of voor jezelf opschrijven in b.v. een notitieboek

Scroll naar boven