ADHD coach voor vrouwen

Geef erkenning aan vrouwen met ADHD!

Feminisme, emancipatie, rolverdeling, gelijkheid en diversiteit we kennen de discussies allemaal maar al te goed. Willen we ergens niet allemaal gewoon gehoord en gezien worden om onze kwaliteiten en gaven? Ja, zeker wel. Het hele leven gaat over liefde, erkenning en waardering.

Als vrouw met ADHD wordt met regelmaat het begrip van de omgeving gemist. In de afgelopen jaren heb ik zo veel vrouwen gesproken die unaniem zeiden: ik ben zo klaar met continu uitleggen wat ADHD is. Ik kan je daarin direct de erkenning geven: ja, dat is doodvermoeiend!

Oordelen over vrouwen met ADHD

Begin 2022 liet ik mij interviewen door de Telegraaf. Het werd een prachtig artikel en ik was er oprecht trots op. Totdat het artikel online kwam en de haatreacties op social media binnenstroomde. Ik vroeg mij oprecht af: ‘wat is dat toch in deze wereld’. Niemand die een persoonlijk negatief bericht durfde te sturen. Is het nu dan echt zo moeilijk om even naar het verhaal van de ander te luisteren. Zonder oordeel, zonder goed of fout?! Dankbaar ben ik dan ook dat ik op dat bewuste artikel zoveel vrouwen met ADHD heb mogen bereiken en inspireren.

Wat vrouwen met ADHD zo bijzonder maakt is dat ze altijd weer de veerkracht vinden om door te gaan, om de zoveelste therapie of coach te benaderen om hun gouden formule te vinden. Alsof ze hier op aarde zijn gekomen om de weg vrij te maken door diep doorgewinterde familiepatronen te doorbreken en de wereld te vullen met liefde en enthousiasme. Ja vrouw, dit is een ode aan jou!

Meer waardering nodig

Een vrouw, in het algemeen heeft veel ballen hoog te houden en dat heeft niks te maken met feminsime of de traditionele rolverdeling. Er is ook gewoon zoiets je oer aan vrouwelijke energie die heel erg graag wilt zorgen. Daarnaast beschik je dankzij je ADHD vaak ook over een portie mannelijke energie daarmee ben je ook een echte doorbeuker. Kortom: je draagt de zorgen voor het gezin én bent die ambitieuze vrouw die het allemaal wel even regelt. En natuurlijk is dit lekker generaliseren, maar ik vind dat vrouwen met ADHD veel te weinig credits krijgen voor het aantal ballen die zij hoog houden. Dat er af en toe een of meer, of allemaal vallen is dan ook helemaal niet gek!

Want even serieus he, jij doet een partij veel. Je hoofd staat de hele dag aan. Je overdenkt alles tot in detail. Je bent ook nog eens enthousiast en creatief en zegt bijna overal ja op. Je helpt een handje hier, je helpt een handje daar en in de tussentijd volg je ook nog een opleiding en heb je een huishouden te runnen. Of misschien ben je daar nog niet, maar weet dat het komen gaat!

Uitleggen wat ADHD is kost veel energie

Het uitleggen van ADHD kost je veel energie. Je mag jezelf oprecht afvragen wat maakt dat je het aldoor wilt uitleggen. Jij bent immers niemand verantwoordelijkheid schuldig over hoe je bent. Ja, je komt wel eens te laat, maar durf iemand eens te bedanken voor het wachten in plaats van sorry sorry sorry. Sorry voor wat eigenlijk?

Het uitleggen van ADHD heeft natuurlijk ook allerlei voordelen. Veel mensen weten in alle oprechtheid niet wat ADHD is. Het is namelijk veel meer dan het niet kunnen plannen of je sleutels kwijt raken. Het helpt wel degelijk als anderen begrip hebben voor het feit dat je en altijd te laat komt, half bent voorbereid en dan ook nog je presentatie bent vergeten op USB-stick. Het is al erg genoeg als je jezelf de drol van de week voelt, dan hoeven ‘anderen’ daar niet met de – zie je wel – zweep overheen.

Gevoelig voor afwijzing

Het gevoel hebben dat je er niet toe doet past heel erg in het beeld afwijzingsgevoeligheid, ook wel RSD = rejection sensitive dysphoria. Het wordt alleen niet altijd erkent onderdeel van ADHD. Lees ook eens: Afwijzingsgevoeligheid, ook wel RSD (rejection sensitive dysphoria) bij ADHD.

Jij doet het eigenlijk hartstikke goed. En zelfs als je nu denkt ja ja dat valt wel mee, dan weet ik zeker dat het toch zo is! Het hebben van ADHD vraagt veel van je. Meer dan je mogelijk denkt. Het glas is niet half leeg, het glas zit eigenlijk al halfvol met alles wat het hebben van ADHD met zich meeneemt. Dat is geen aanstelleritis, dat is geen aandacht vragen, ook niet dom of lui. Jouw brein werkt wezenlijk anders en dat is waar je het mee te doen hebt. Dat daar nog heel erg veel te winnen is zodat jij voluit jezelf kan zijn dat leer ik je in mijn online online programma als vrouwen met ADHD hun gave en goud gaan gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven