Ben je anders als je ADHD hebt

Een succesvolle onderneming met AD(H)D

Creatief, troubleshooter, ongeremde enthousiasme doorzettingsvermogen, deadlinejunkie. Als ondernemer zou je jouw AD(H)D niet eens kunnen missen! Je bent succesvol en geniet volle teugen van het waarmaken van alles wat jouw geniale brein bedenkt

Althans, die code van alles waarmaken voelt nog niet altijd helemaal gekraakt als je weer 30 dingen niet hebt afgemaakt. Welkom in de wereld van ondernemen en AD(H)D. Er zijn jou en mij al heel wat AD(H)D’ers voor gegaan die hun gave en genialiteit zo dusdanig hebben ingezet dat ze er succesvol mee zijn geworden, een groot deel overigens zonder diploma!

Creativiteit als ondernemende ADHD-er

Het hebben van AD(H)D neemt flinke uitdagingen met zich mee. De meeste van ons ervaren die dagelijks. Als je het aanlaat komen op executieve functies verbaast het je überhaupt dat er succesvolle ondernemers met AD(H)D bestaan én toch is dat juist de gouden formule. Ondernemerschap geeft jouw creatieve brein alle ruimte van de wereld. Alles wat je bedenkt kan je waarmaken en laat dat nou exact passen bij jou ongeremde enthousiasme en doorzettingsvermogen. Geen berg te hoog, geen dal te diep… Toch? Oké. Laten we beginnen bij het begin.

De essentie van ondernemen met AD(H)D.

Als ondernemer beschik je over waanzinnig veel kwaliteiten die je goed kan gebruiken in het ondernemerschap. Tegelijkertijd hebben we er ook eerlijk en oprecht naar te kijken. De kans is groot dat je op veel executieve vaardigheden (plannen, etc.) keihard afhaakt. Ik ook. Dus blijf vooral even doorlezen, want ik ga je straks mijn gouden tips geven als ondernemer met AD(H)D, zonder halleluja miljoenen verhaal.

Ondernemerschap is onlosmakkelijk verbonden met executieve functies. Dubbele afspraken met je klant, een zooi van je administratie dat kan je natuurlijk niet gebruiken én het is bloedeerlijk verhaal als dat je tegenhoudt of ervoor zorgt dat je vastloopt.

Tegelijkertijd: doe wat je leuk vindt en wordt daar heel goed in, aldus Michael Pilarczyk in Master Your Mindset (2021)

Als het ondernemerschap jou op je lijf is geschreven is het heel erg zonde als jouw passie en ambitie onbenut blijft omdat je jezelf helemaal suf piekert over hoe ga ik dit aanpakken.

Wat kun je doen als ondernemer met ADHD?

In de afgelopen 3 jaar heb ik als onderneemster een wonderlijke reis gehad. Ik heb zo’n typisch – zij komt van ver verhaal – en zou zo ermee in de Linda kunnen. Het ondernemerschap is een veel categorieën te verdelen. Je hebt, zoals ik, het oprichten van een eigen coachbedrijf, maar denk ook aan werken op ZZP basis bij projecten en/of in de zorg, je hebt eigen bedrijven zoals kledingverkoopsters met eigen winkel, kapsters, stationarymaakters, kunstenaressen, eventmanagers, websitebouwers, tekstschrijfsters, grafisch ontwerpsters enz.

Wat zij allen gemeen hebben is: zorg dat je je zaakjes op orde hebt. Dat niet alleen kunnen is geen schande en vraag aan hulp aan jouw omgeving als je net begint. Wat je niet wilt is dat je in de eerste maand al duizenden euro’s hebt uitgegeven aan boekhoudprogramma’s, logo en marketing materiaal.

Keep it stupid simple

Ik leerde van mijn business coach Carolien Karsten het volgende: Keep It Stupid Simple. En die mag je echt ergens opschrijven om nooit meer te vergeten. Vanaf nu ga je zo veel mogelijk wegzetten in gratis diensten. Verkoop je een paard? Vertel dan dat je een paard verkoopt. Daar begint het mee. Gedachten zoals: kan ik dit wel, ben ik wel geschikt, koopt iemand dit wel van mij hebben we bijna allemaal (gehad) en gaat echt over je eigen overtuigingen en groeipijn. Blijven hangen in de overtuigingen gaat je niet helpen je diensten te verkopen. In een omgeving blijven die dat alleen maar beaamt ook niet en zorgt er juist voor dat jouw onderscheidende talent niet gezien en erkent gaat worden. De groeipijn van het durven geloven en loslaten die gaan jou naar je succesvolle onderneming helpen in een omgeving die dat support. Jij bent je eigen grootste cheerleader.

Wat heb je daarvoor te doen:

 1. Vraag hulp in je omgeving. Hulp vragen is overigens iets anders dan zaken doen. Als fladderende AD(H)D’er heb ik met mezelf 1 afspraak om gedoe te voorkomen: met vrienden doe je wandelen, niet handelen.
 2. Start zoveel mogelijk met gratis accounts en kies er maximaal 1 en dan degene die het beste past bij wie je bent. Ik kies bijvoorbeeld alles in het Nederlands, want ik struikel direct in het Engels.
 3. Weet wie je doelgroep is, de alom bekende niche. Als jij al niet weet wat je doet, hoe ga je het dan uitleggen aan die ander?
 4. Besteed uit wat je zelf echt niet kan, maar je wel klanten en geld op gaan leveren zoals: je website bouwen, (grote) sales draaien, boekhouding
 5. Doe zelf wat je zelf kan doen: blogs schrijven, podcasts opnemen, (gratis) webinars geven, klanten benaderen, content maken voor je social media, video’s opnemen. DURF, DOE!
 6. Maak een werkweek. Als ondernemer heb je wel de vrijheid, maar dat betekend ook dat er weinig kaders zijn. Creëer zo veel als mogelijk een ‘vaste werkweek’. Een eigen bedrijf is er altijd. Dat kan geniaal zijn, maar ook je valkuil. Weten wanneer je wat doet kan helpen routine en structuur te behouden. En daar ga je – niet sexy – best wel goed op en hou je ook nog eens tijd over voor je sociale leven en familie…
 7. Bepaal hoeveel uur je wilt werken. Mijn grootste uitdaging: zoveel mogelijk verdienen in zo min mogelijk uur. Geld is niet vies! Het helpt je jouw leven en dromen waar te maken en jezelf op waarde te schatten. En met dat geld kan je in je vrije tijd dingen doen die je eerder niet kon om zo balans te blijven en niet keihard te crashen. Dan heb ik het niet over 3x per jaar op vakantie maar ook extra hulp in de huishouding, een maaltijdservice of een extra massage.
 8. Zorg dat je het druk genoeg hebt om afleiding te voorkomen. Ik heb naast mijn eigen onderneming ook een loondienstbaan. Het helpt mij de focus te behouden. Ik heb het te druk om over te werken bij m’n werkgever en voor mijn eigen bedrijf heb ik het te druk met mijn loondienstbaan om met 10 dingen tegelijk bezig te zijn in die paar uurtjes per week die ik te besteden heb.
 9. Stop met jezelf klein maken: je hebt een bedrijf geen bedrijfje. En het is ook geen uit de hand gelopen hobby. Zodra je er geld voor gaat vragen is het geen hobby, maar werk en verdien jij wat je toekomt om jouw dromen waar te maken. Oftewel je doet wat je leuk vindt en bent daar heel goed in geworden!
 10. Stel je voorwaarden regelmatig bij. De wereld veranderd, het leven veranderd, jij verandert. Blijf inchecken bij jezelf wat je nodig hebt
 11. Volg coaching en/of therapie. Ja, die klinkt een beetje gek, maar als ondernemer met AD(H)D kom je heel wat overtuigingen en patronen tegen zo gaandeweg. Daar eens met een coach of therapeut over praten maakt de weg vrij voor meer succeservaringen en dat zorgt ervoor dat je groeit als mens en als bedrijf. Mijn online programma AD(H)D is je GOUD voor vrouwen met AD(H)D is ook heel geschikt voor (beginnende) ondernemers!

Ondernemer worden met ADHD? Gewoon doen!

In gesprek met mijn businesscoach Carolien ben ik inmiddels behoorlijk wat wijzer geworden. Zonder haar adviezen en mijn eigen doorzettingsvermogen zou ik niet staan waar ik nu sta. Inclusief de groeipijn, inclusief mijn eigen onzekerheden en de therapieën die nodig waren om los te komen. Het leven heeft ook mij meer dan eens neer gehoekt, maar blijven liggen is nooit een optie geweest.

Ik krijg wel eens vragen: hoe doe je dat toch heb ik eigenlijk maar 1 antwoord: doen! Maar vind je dat dan niet spannend of moeilijk: nou en of ik het spannend vind of moeilijk.

En ja, ik ben soms helemaal verrot van een week lang werken, het gezin en dan ook nog sporten en het hele sociale ‘gedoe’ erom heen. En uh zei er iemand slapen? Precies ja. Heb gewoon niet het idee dat het ondernemerschap een lange vakantie is die je verlost van al het gedoe dat je altijd had met op tijd komen, afspraken nakomen en collega-dingen. Het ondernemerschap is geweldig en ik zou iedereen willen adviseren om 2 jaar lang eigen geld te verdienen. Het doet je realiseren wat je hebt en hoeveel je moet geven om er warmpjes bij te zitten. In mijn AD(H)D brein is het soms rooskleuriger dan het daadwerkelijk is. Die ben ik heus wel tegen gekomen. Tegelijkertijd draai ik mijn hand niet om voor door het stof gaan. Ik weet niet of die herkenbaar is voor jou, maar zo al met al heb ik al heel wat stof gehapt in mijn leven op het gebied van het hebben van AD(H)D. Dat was echt niet met een teleurstelling bekeken. Ondanks mijn 32 jaar en een diagnose AD(H)D ben ik toch echt niet gek en ligt de wereld aan mijn voeten. Juist, omdat ik erin geloof dat AD(H)D mijn gave en goud is!

Blijf vertrouwen en doe wat je te doen hebt. Nogmaals: als je een paard verkoopt, zeg dan dat je een paard verkoopt en wordt steengoed in het verkopen van jouw paard!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven